În primăvara acestui an, ACEA în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București va implementa modulul educațional S.O.S. Dispar poveștile!. Acesta este adresat copiilor din București, cu vârsta între 6 și 10 ani. Modulul educațional este compus dintr-un spectacol de teatru – bazat pe povestea originală cu același titlu, scrisă de Oana Răsuceanu, cu teme și subiect desprinse din problematica de protecție a mediului și o serie de ateliere de teatru care vor aprofunda tematica spectacolului.
Cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Asociația Culturală pentru Educație prin Artă va putea organiza 10 reprezentații ale spectacolului în 10 școli din București. Pentru o cât mai bună desfășurare a spectacolului de teatru creat sunt vizate acele școli care pot oferi condiții logistice favorabile unei reprezentații teatrale – dețin sală de spectacol sau de festivități. Astfel, copiii vor putea beneficia de participarea la un act artistic de calitate, desfășurat în condiții optime acestui tip de manifestare culturală. La finalul fiecărei reprezentații, tinerii spectatori vor participa la o serie de ateliere de teatru, susținute de echipa de actori a proiectului. Fiecare joc și activitate din cadrul atelierelor are scopul de a aprofundeze tematica spectacolului și de a oferi copiilor șansa exprimării libere asupra experienței de spectator, receptării emoționale a spectacolului și empatizarea cu situațiile și personajele spectacolului. Copiii vor fi încurajați să își exprime – prin jocuri de improvizație de text și de mișcare – cele mai adânci gânduri și trăiri în raport cu ceea ce tocmai au experimentat în calitate de spectatori.
Rezultate: 1.000 de copii spectatori, 10 reprezentații ale spectacolului, 40 de ateliere de teatru organizate
Buget: 107.250 lei (79.950 lei finanțare AFCN, 27.300 lei contribuția solicitantului)
Proiectul cultural „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină” a fost un proiect dedicat Centenarului care și-a propus punerea în valoare a unor clădiri reprezentative pentru momentul Marii Uniri de la 1918 din orașele București, Constanța, Iași, Sighet, Alba Iulia și Arad prin organizarea unor evenimente de iluminat arhitectural. Clădirile alese au fost Ateneul Român (București), Grădina Capitol (București), Academia Română (București), Palatul Regal (București), Palatul Cantacuzino (București), Cazino Constanța, Muzeul Unirii (Iași), Muzeul Memorial (Sighet), Catedrala Încoronării (Alba Iulia) și Casa lui Ștefan Cicio Pop (Arad).
În fiecare dintre cele șase orașe, prin sprijinul oferit de autoritățile locale, a fost organizat un eveniment timp de o seară, în cadrul căruia clădirea aleasă a fost iluminată printr-un joc de lumini unic, special conceput pentru fiecare dintre cele zece obiective istorice alese. Jocul creativ al luminilor a avut menirea să pună în valoare caracteristicile arhitecturale și estetice ale fiecărei clădiri în parte. Corelat cu spectacolul de lumini, a fost difuzat un material audio care a prezentat, într-o formulă originală, istoria clădirii și importanța ei pentru momentul Marii Uniri.
Rezultate: 25.000 de spectatori, 25.000 de spectatori online pe platforma dedicată proiectului, 10 evenimente dezvoltate în jurul clădirilor, 50 de momente de iluminat arhitectural și prezentare audio
Buget: 352.022 lei (288.622 lei finanțare MCIN, 63.400 lei contribuția solicitantului)
În perioada 1 – 9 noiembrie 2017, Asociația Culturală pentru Educație prin Artă a organizat, cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, în 6 școli bucureștene, modulul educațional În față la O12. Acesta a cuprins un spectacol de teatru, bazat pe povestea originală cu același titlu, scrisă de Oana Răsuceau, și o serie de ateliere de teatru, care au vizat tinerii spectatori. În față la O12 a continuat seria modulelor educaționale inițiate de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă și a fost dedicat copiilor cu vârste între 10 și 14 ani. Proiectul a cuprins 10 reprezentații ale spectacolului pentru un număr de 1200 de copii. Acest proiect cultural a fost finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș̦ Participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB.
Rezultate: 1200 de copii participanți, 10 reprezentații ale spectacolului, 40 de ateliere de teatru organizate
Buget: 88.200 lei (67.950 lei finanțare ARCUB, 20.250 lei contribuția solicitatului)
În vara lui 2018, spectacolul În față la O12 a fost itinerat în 4 orașe (Brașov, Craiova, Buzău și Tulcea) din România cu sprijinul AFCN și în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. Acesta a cuprins un spectacol de teatru, bazat pe povestea originală cu același titlu, scrisă de Oana Răsuceau, și o serie de ateliere de teatru, care au vizat tinerii spectatori.
Rezultate: 1000 de copii participanți; 8 reprezentații ale spectacolului; 32 de ateliere de teatru organizate
Buget: 84.874 lei (74.815,27 lei finanțare AFCN, 10.059 lei contribuția solicitantului)
În lunile septembrie – octombrie 2017, ACEA a obținut finanțare din partea ARCUB pentru implementarea proiectului “Carina pe drumul spre casă”. Proiectul și-a propus oferirea oportunității de a viziona un spectacol de teatru în cadrul unui teatru adevărat copiilor provenind din medii defavorizate, cu vârsta între 6 și 11 ani, prin organizarea a 10 reprezentații ale spectacolului Carina pe drumul spre casă. Cu sprijinul Asociației Ana și Copiii, al Fundației Policy Center for Roma and Minorities, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, Fundația Joyo, Liceul Teoretic Hristo Botev – partenerii care au selectat grupul țintă – Asociația Culturală pentru Educație prin Artă a oferit unui număr de 700 de copii aflați în situații socio-economice dificile șansa de a vedea spectacolul Carina pe drumul spre casă, la Teatrul Odeon, în Sala Studio. Teatrul Odeon, partener esențial al proiectului, a pus la dispoziție spațiul de desfășurare al reprezentațiilor. Datorită diseminării informației de către teatru, spectacolul a putut fi văzut și de copiii de la un orfelinat din Mogoșoaia. Acest proiect cultural a fost finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș̦ Participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB.
Totodată, spectacolul “Carina pe drumul spre casă” a ajuns în data de 3 octombrie 2017 și la Tulcea, unde a avut două reprezentații în cadrul Festivalului “Tragos” organizat de Centrul Cultural Jean Bart. Turneul a fost cofinanțat din bugetul local al municipiului Tulcea
Rezultate: 1.000 de spectatori, 12 reprezentații ale spectacolului
Buget: 117.360 lei (54.450 lei finanțare ARCUB, 40.910 lei finanțare bugetul local al municipiului Tulcea, 22.000 lei contribuția solicitantului).
“La Cotroceni” este un program educațional dedicat copiilor, cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, din zonele marginale ale orașului București, aflați în situații precare economic și având un risc crescut de excluziune socială. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni și Policy Center for Roma and Minorities și s-a desfășurat la Muzeul Național Cotroceni, Salonul Cerchez.
În perioada, 16-23 august 2017, un grup de 20 de copii au descoperit muzeul și au trecut printr-un proces de învățare a unor evenimente istorice într-un mod inedit. Pornind de la materiale vizuale și povești din perioada 1914-1918 și trecând prin ateliere de dramaturgie, actorie, costume, muzică, grupul de copii împreună cu trainerii lor au construit un spectacol care a avut ca temă o zi din viața familiei regale Ferdinand și Maria. În ultima zi a proiectului, copiii și-au invitat părinții și prietenii pentru a viziona spectacolul.
Rezultate: 20 de copii cu situații economice precare, cu risc crescut de excluziune, participanți în proiect; 5 ateliere susținute (dramaturgie, actorie, costume, muzică, creare spectacol); 10 texte rezultate în urma atelierelor de dramaturgie; 1 spectacol de teatru realizat; 5 ghizi muzeali posesori ai unor noi tehnici și metode de cunoaștere și învățare; 4 asistenți educaționali expuși la lucrul creativ cu copiii; 100 de persoane participante la prezentarea spectacolului.
Buget: 70.961,51 lei (63.975,00 lei finanțare AFCN, 16.000 lei contribuția solicitantului)
ACEA a implementat ”Carina pe drumul spre casă – Modul educațional pentru copii”, cu finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național și în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, la nivel național prin organizarea unui turneu în orașele Arad, Timișoara, Buzău și Constanța. Turneul s-a desfășurat în martie-aprilie 2017.
Spectacolul a fost vizionat de copii cu vârste între 5 și 9 ani. După fiecare reprezentație, micii spectatori au avut șansa să cunoască îndeaproape personajele, să se fotografieze cu ele, să le pună întrebări sau să ia autografe.
Rezultate: 1000 de elevi participanți la toate reprezentațiile; 8 reprezentații ale spectacolului de teatru în 4 orașe.
Buget: 76.333 lei (59.531 lei finanțare AFCN, 16.802 lei contribuția solicitantului)
ACEA a implementat proiectul ”Carina pe drumul spre casă – Modul educațional pentru copii”, proiect finanțat prin programul București, Orașul In-vizibil, ARCUB. Proiectul și-a propus itinerarea spectacolului cu același nume în 5 școli bucureștene (10 reprezentații) pentru copiii din clasele pregătitoare și clasele I. Modulul educațional creat de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București s-a desfășurat într-o serie de școli și colegii (cu clasele primare, 0-IV) din București, ce conțin condiții logistice favorabile găzduirii unui spectacol de teatru (sală de spectacol), în perioada 3 – 31 octombrie 2016.
Rezultate: 1.500 de elevi participanți în cadrul proiectului, 10 reprezentații ale spectacolului de teatru, 50 de ateliere de teatru organizate.
Buget: 70.752,39 lei (56.189 lei finanțare ARCUB, 14.563,39 lei contribuția solicitantului)
Începând cu 2016, Festivalul de Film Documentar fARAD își propune să ofere un set de ateliere practice despre relația dintre componenta tehnică și cea artistică în documentarul creativ de cinema. Aceste ateliere sunt organizate de ACEA. Este creat un laborator intensiv de patru zile, împărțit în două sesiuni: Atelier de Imagine și Atelier de Sunet unde participanţii lucrează cu trainerii invitați pe baza proiectelor lor aflate în etapa de dezvoltare.
Modelul folosit este cel al laboratoarelor IFP (Independent Filmmaker Project) și Sundance Documentary Story and Edit Lab, cu tineri profesioniști selectați competitiv din toată țara de un juriu format din board-ul festivalului fARAD și mentorii invitați la ateliere. Atelierele se adresează creatorilor de filme documentare, producătorilor, editorilor, sunetiștilor, autorilor, redactorilor şefi sau altor profesionişti de televiziune sau mass-media din România, care sunt interesați de proiecte creative de film documentar şi formate inovatoare de non-ficţiune.
Rezultate: Prin acest set de ateliere, fARAD-ul se transformă într-un laborator pentru noua generație de documentariști, care au acces la un set de experiențe intensive cu profesioniști de cel mai înalt nivel din comunitatea internațională a documentariștilor, contribuind astfel real la dezvoltarea culturii și educației cinematografice în România.